Omagiu lui Tagore

 

Într-o zi de 20 noiembrie, Tagore ajungea în România. Era anul 1926. Poetul și profetul Indiei era cunoscut deja și apreciat în România, iar conferința pe care a susținut-o la Teatrul Național a blocat străzile, atâta lumea voia să-l vadă. Povestea acestei vizite în România se regăsește în „Tagore în România”, carte ce cuprinde articolele, studiile despre prezența lui Tagore aici scrise de Didi - Amita Bhose. Tagore era o personalitate impunătoare - dovadă că traducătorul conferinței lui aproape că s-a pierdut în fața măreției sale. În 1961, cu ocazia centenarului nașterii lui Tagore, în parcul Herăstrău a fost plantat un stejar iar o plăcuță ne lămurește rostul lui acolo. Astăzi, cu ocazia a 96 de ani de la vizita lui Tagore în România, Excelența sa, domnul Rahul Shrivastava, ambasador al Indiei la București, a respectat întru totul dorința lui Tagore care spunea astfel: „Dacă vreți să vă aduceți aminte de mine atunci când nu voi mai fi pe pământ, nu faceți nici o comemorare, nu țineți nici o ședință. Veniți doar în pădure și ascultați trilul păsărilor”.
 
Florile au îmbrățișat frunzele stejarului falnic și ghindele care anunță pădurea viitoare.
A fost o onoare pentru mine să-mi pot aduce și eu umilul omagiu celui ce, venind ca și Didi, tot din Calcutta, s-a dăruit acestui pământ. 
Îi mulțumesc Excelenței Sale pentru această deosebită onoare, eu, umil opaiț care încearcă să ducă mai departe lumina unor mari oameni - Amita Bhose, Rabindranath Tagore, îmbrățișați cu Mihai Eminescu.
 
Notă: Fotografiile sunt realizate de personalul ambasadei Indiei la București.
Nici o fotografie nu poate fi reprodusă fără acordul autorilor.






Comments

Popular posts from this blog

Evenimentele lunii octombrie

100 de ani de la nașterea lui Sergiu Al-George

Lansare Cum s-a făcut de nu mi-am pierdut mințile