Lansare Poemul femeii care iubea primăvara, de Magda Isanos



 

Muzeul Național al Literaturii Române și editura Cununi de stele organizează marți, 8 iunie 2021, ora 17.00, în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8, evenimentul de lansare a cărții „Poemul femeii care iubea primăvara” de Magda Isanos, Editura Cununi de stele.

 

Participă: Simona Mihăescu, Doina Lavric Parghel, Adriana Crăciunescu, Lavinia Amza, Carmen Mușat Coman. Moderator: Loreta Popa.

 

Prezentare Magda Isanos

 

Magda Isanos a trăit puțin. 28 de ani (1916-1944), născută sub semnul suferinței – poliomielită –, fiind salvată de către mama sa, medic. Cu o sănătate fragilă, marcată de boală, avea să scrie presimțindu-și moartea timpurie. S-a născut la Iași, a trăit într-un sat de lângă Chișinău, unde părinții ei erau medici, a urmat dreptul și filozofia, a practicat puțină vreme avocatura, la Iași s-a căsătorit cu Eusebiu Camilar în 1938, acesta fiind concentrat în 1939, un an mai târziu a urmat exodul familiei părinților ei la Iași, apoi la București, unde părinții rămân, un exod  pe care Magda Isanos și Eusebiu Camilar l-au reluat în 1944, Magda stingându-se din viață, suferindă, în locuința închiriată a părinților săi din strada Popa Nan nr 49. Au avut împreună o fiică, poetă, la rându-i, Elisabeta Isanos.

 

 

      A debutat în 1932, a publicat în reviste,  un volum de poezii i-a apărut în 1943, îngrijit de Eusebiu Camilar. Peste nici un an, 1944, Magda Isanos ar fi văzut tipărite și volumul Cântarea munților, drama Focurile și Minunata istorie a lui Nastratin Hogea, traducere din rusă, ultimele două realizate împreună cu Eusebiu Camilar. Însă... timpul nu a mai avut răbdare.

 

     Volumul de față reunește o selecție de poeme din trei cărți – Poezii (1943), Cântarea munților (1945), Țara luminii (1946).

 

 

         Magda Isanos este femeia care iubea primăvara.

 

 

  

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Evenimentele lunii octombrie

100 de ani de la nașterea lui Sergiu Al-George

Lansare Cum s-a făcut de nu mi-am pierdut mințile